- Suze van Berloo
Tijd voor vlaai!
Yess, vlaaivulling hoort in vlaai uiteraard!
Bij deze het recept om je eigen vlaai te bakken; kies ervoor om hem compleet te vullen met de vlaaivulling, of vul hem deels met banketbakkersroom.
Ik maak 'm zelf altijd met de helft banketbakkersroom.
Bereiding: 1,5 uur.
Baktijd: 40 minuten
Benodigdheden:
Vlaai/taartvorm, aantal kommen, pan.
Ingrediënten:
Bodem:
140 gr bloem
10 gr melkpoeder
12 gr verse gist of 3,5 gr (1/2 zakje) gedroogde gist
20 gr basterdsuiker
75 gr boter
75 gr water
4 gr zout
Vulling:
1 pot vlaaivulling
250 ml melk
50 gr suiker
15 gr maizena
1 eidooiers (overgebleven eiwitten kun je evt. bewaren in de diepvries, of maak bavarois, recept staat op de site)
1 zakje vanilliesuiker/1 tl vanillepasta of aroma
Kruimels:
150 gr basterdsuiker
150 gr boter (niet té koud, niet te zacht)
220 gr bloem
Bereiding:
Deeg:
- Doe het water in een kom en verdeel hierin de gist.
- Voeg de helft van de bloem toe en roer er een slap deeg van.
- Laat het zetsel 10 - 15 minuten rusten.
- Kneed de boter, suiker, melkpoeder, zout en de andere helft van de bloem bij elkaar tot een kruimeldeeg.
- Meng het zetsel door het kruimeldeeg heen en kneed goed.
- Maak er een bol van en laat het 15 minuten op kamertemperatuur rijzen. - Ga ondertussen verder met de banketbakkersroom.
Banketbakkersroom:
- Verwarm de melk met de helft van de suiker en de vanillesuiker in een pannetje. - Mix met een garde de dooiers met de andere helft van de suiker en de maizena.
- Schenk voorzichtig, al roerend de helft van de w
arme melk bij de eidooiers. - Doe dit mengsel al roerend terug in de pan, verwarm het al roerend verder.
- Verhit en roer net zolang tot het kookpunt en draai het vuur uit.
- Ga nu eerst verder met het deeg.
- Rol het deeg uit, en vul hiermee de vlaai/bak vorm/
- Laat dit nog 15 minuten rusten en rijzen en maak de kruimels.
- Verwarm de oven voor op 170°C.
Kruimels:
- Kneed met je hand grof door de boter om hem taai te maken. - Kneed eerst de basterdsuiker door de boter heen.
- Zeef de bloem eroverheen en kneed het geheel grof tot kruimels.
- Vul de vlaai voor de helft met de banketbakkersroom
- Vul vervolgens met de vlaaivulling.
- Top af met de kruimels
- Bak +/- 40 minuten in de oven tot goudbruin.
Goed af laten koelen en dan aanvallen!
