top of page
  • Suze van Berloo

Tijd voor vlaai!

Yess, vlaaivulling hoort in vlaai uiteraard!

Bij deze het recept om je eigen vlaai te bakken; kies ervoor om hem compleet te vullen met de vlaaivulling, of vul hem deels met banketbakkersroom.

Ik maak 'm zelf altijd met de helft banketbakkersroom.


Bereiding: 1,5 uur.

Baktijd: 40 minuten






Benodigdheden:

Vlaai/taartvorm, aantal kommen, pan.





Ingrediënten:

Bodem:

140 gr bloem

10 gr melkpoeder

12 gr verse gist of 3,5 gr (1/2 zakje) gedroogde gist

20 gr basterdsuiker

75 gr boter

75 gr water

4 gr zout


Vulling:

1 pot vlaaivulling


250 ml melk

50 gr suiker

15 gr maizena

1 eidooiers (overgebleven eiwitten kun je evt. bewaren in de diepvries, of maak bavarois, recept staat op de site)

1 zakje vanilliesuiker/1 tl vanillepasta of aroma



Kruimels:

150 gr basterdsuiker

150 gr boter (niet té koud, niet te zacht)

220 gr bloem


Bereiding:

Deeg:

- Doe het water in een kom en verdeel hierin de gist.

- Voeg de helft van de bloem toe en roer er een slap deeg van.

- Laat het zetsel 10 - 15 minuten rusten.

- Kneed de boter, suiker, melkpoeder, zout en de andere helft van de bloem bij elkaar tot een kruimeldeeg.

- Meng het zetsel door het kruimeldeeg heen en kneed goed.

- Maak er een bol van en laat het 15 minuten op kamertemperatuur rijzen. - Ga ondertussen verder met de banketbakkersroom.


Banketbakkersroom:

- Verwarm de melk met de helft van de suiker en de vanillesuiker in een pannetje. - Mix met een garde de dooiers met de andere helft van de suiker en de maizena.

- Schenk voorzichtig, al roerend de helft van de w


arme melk bij de eidooiers. - Doe dit mengsel al roerend terug in de pan, verwarm het al roerend verder.

- Verhit en roer net zolang tot het kookpunt en draai het vuur uit.


- Ga nu eerst verder met het deeg.

- Rol het deeg uit, en vul hiermee de vlaai/bak vorm/

- Laat dit nog 15 minuten rusten en rijzen en maak de kruimels.

- Verwarm de oven voor op 170°C.


Kruimels:

- Kneed met je hand grof door de boter om hem taai te maken. - Kneed eerst de basterdsuiker door de boter heen.

- Zeef de bloem eroverheen en kneed het geheel grof tot kruimels.


- Vul de vlaai voor de helft met de banketbakkersroom

- Vul vervolgens met de vlaaivulling.

- Top af met de kruimels

- Bak +/- 40 minuten in de oven tot goudbruin.


Goed af laten koelen en dan aanvallen!







77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Linzenvlaai

Post: Blog2 Post
bottom of page