- Suze van Berloo
Linzenvlaai
Nog meer vlaai! Linzendeeg is ontzettend lekker, bros en zacht. Veel makkelijker en sneller gemaakt dan de traditionele Limburgse vlaai.
Bereiding: 20 minuten
Wachttijd: min. 1 uur
Baktijd: 30 minuten
Nodig:
Lage bakvorm/ vlaaivorm
Ingrediënten:
500 gram bloem
1 zakje/ 15 gr bakpoeder (of ipv bloem en bakpoeder, 500 gr zelfrijzenbakmeel)
250 gram koude boter, in blokjes
250 gram licht bruine basterdsuiker (half wit, half donker kan ook!)
2 EL vanillesuiker
2 eieren
snuf zout
1 pot vlaaivulling (Pruimen, bramble, stoofpeer of kers)
Bereiding:
- Gebruik je handen of een keukenmachine om te kneden.
- Doe de bloem, boter, suiker, vanille en zout een in kom.
- Klop de eieren los en doe 1,5 ei bij de rest van de ingrediënten.
- Mix en kneed tot een mooi samenhangend deeg. - Is het te vast? Doe er eventueel een scheutje water of melk bij.
- Vorm een bal en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Na de rusttijd: - Verwarm de oven op 180°C.
- Vet de vlaaivorm in.
- Verdeel het deeg in een stuk van 3/4 en 1/4. - Rol het grote stuk deeg uit of snijd dunne plakken van de bal. - Vul hiermee de vlaaivorm.
- Vul vervolgens met de vlaaivulling.
- Rol het kleine stuk uit tot een dunne plak.
- Snijd het deeg in gelijke repen (met of zonder liniaal).
- Leg eerst een reep horizontaal over de vlaai.
- Leg de volgende reep verticaal over de vlaai.
- Herhaal dit tot er een mooi vlechtpatroon ontstaat, houdt genoeg ruimte tussen de repen dicht, het zet uit wanneer het gebakken wordt.
- Bak in de oven ongeveer 30 minuten, tot goudbruin.
