top of page
  • Suze van Berloo

Linzenvlaai

Nog meer vlaai! Linzendeeg is ontzettend lekker, bros en zacht. Veel makkelijker en sneller gemaakt dan de traditionele Limburgse vlaai.


Bereiding: 20 minuten

Wachttijd: min. 1 uur

Baktijd: 30 minuten


Nodig:

Lage bakvorm/ vlaaivorm


Ingrediënten:

500 gram bloem

1 zakje/ 15 gr bakpoeder (of ipv bloem en bakpoeder, 500 gr zelfrijzenbakmeel)

250 gram koude boter, in blokjes

250 gram licht bruine basterdsuiker (half wit, half donker kan ook!)

2 EL vanillesuiker

2 eieren

snuf zout

1 pot vlaaivulling (Pruimen, bramble, stoofpeer of kers)


Bereiding:

- Gebruik je handen of een keukenmachine om te kneden.

- Doe de bloem, boter, suiker, vanille en zout een in kom.

- Klop de eieren los en doe 1,5 ei bij de rest van de ingrediënten.

- Mix en kneed tot een mooi samenhangend deeg. - Is het te vast? Doe er eventueel een scheutje water of melk bij.

- Vorm een bal en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.


Na de rusttijd: - Verwarm de oven op 180°C.

- Vet de vlaaivorm in.

- Verdeel het deeg in een stuk van 3/4 en 1/4. - Rol het grote stuk deeg uit of snijd dunne plakken van de bal. - Vul hiermee de vlaaivorm.

- Vul vervolgens met de vlaaivulling.

- Rol het kleine stuk uit tot een dunne plak.

- Snijd het deeg in gelijke repen (met of zonder liniaal).

- Leg eerst een reep horizontaal over de vlaai.

- Leg de volgende reep verticaal over de vlaai.

- Herhaal dit tot er een mooi vlechtpatroon ontstaat, houdt genoeg ruimte tussen de repen dicht, het zet uit wanneer het gebakken wordt.

- Bak in de oven ongeveer 30 minuten, tot goudbruin.







187 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page