top of page
  • Suze van Berloo

Kracht van Kruiden (+recept voor wonderlijke thee & heerlijke saus)

De makkelijke smaakmakers die een ongelooflijke geneeskrachtige werking hebben. Kruiden, ik denk dat we ze veel te weinig toevoegen aan ons alledaags eten. Je maakt je eten op een makkelijke manier veel lekkerder mee. Het zijn niet alleen smaakbommen, maar boven alles doen ze ontzettend veel goed voor ons lichaam. Al in de oudheid waren kruiden de basis van medicijnen en geneeskrachtige drankjes. Ook veel landen in de Mediterrane gebruiken in alles kruiden. Een groep mensen die bekend staan om een van de gezondste leefstijl op aarde.


En ze zijn zo makkelijk, zowel in onderhoud als gebruik en ook goedkoop.

Graag wil ik je inspireren om meer kruiden te gebruiken! Je kan ze overal in stoppen, doorheen mengen en makkelijk thee van trekken. Je fleurt en verfrist gerechten ermee op, voegt bergen smaak toe en geeft je lichaam al het goeds wat het nodig heeft. Het zijn antioxidanten bommetjes, stoffen die je beschermen van de vele chemische gifstoffen die in onze lucht hangen en in en op veel levensmiddelen zitten etc. Het zijn ontstekingsremmers, helpen je concentratie te verhogen, verzachten pijn, verbeteren je geheugen en humeur, ze zijn goed voor alle facetten van de werking van je lichaam.


Dus waarom niet een hoopje van deze goeddoeners toevoegen aan je eten? Goedkoop? Ja! Schaf jezelf een paar mooie potten en bloembakken aan, koop goede kruidenplanten bij een specialist (bijv. tuincentrum), poot ze in bakken of de moestuin en je zult merken dat je eindeloze voorraad zal hebben. Een aantal kruiden zijn winterhard en blijven daarom jaren staan zoals: Munt, Rozemarijn, salie, laurier en tijm. In het najaar zal je ook van de andere kruiden nog wat over hebben, oogst deze, snijd ze fijn, vries ze in en je hebt een wintervoorraad!

Met veel verschillende kruiden maak je je gerechten gevarieerd en lekker. Een gerecht kun je het elke smaak geven die je wilt. Naast het toevoegen in gerechten is het zetten van thee een ultieme manier om de goede stoffen uit planten te halen en binnen te krijgen!


Kruiden en … Specerijen. Ze worden vaak ik een adem met elkaar genoemd. Ook specerijen (kurkuma, gember, kaneel, nootmuskaat etc.) zijn van die antioxidantenbommetjes en hebben veel goede gezonde eigenschappen. Maar het belangrijkst: De smaak! Probeer verschillende combinaties uit en je gaat vanzelf proeven wat past bij elkaar, wat niet, hoeveel en wat vindt je zelf lekker. Specerijen komen vaak van wat verder weg, zijn gedroogd of gemalen. Dit maakt de aanschaf duurder, maar je gebruikt niet veel waardoor je er langere tijd mee doet.


Wil je wat gezonder eten en matige met het gebruik van zout en zoet maar veel belangrijker: kant-en klare bouillon blokken- en poeder? Gebruik kruiden en specerijen! Lavas (maggiplant) is de natuurlijke vervanger van zout!



Een aantal basiscombinaties voor verschillende smaakstijlen, zoals ik ze gebruik: Het zijn basiscombi’s, dus varieer naar hartenlust en experimenteer! Nederlands: Peterselie, bieslook, kervel, selderij. Italiaans: Basilicum, rozemarijn, tijm, salie, nootmuskaat, platte peterselie, oregano, knoflook. Frans: Laurier, nootmuskaat, rozemarijn, tijm, bieslook, salie, knoflook. Spaans: Peterselie, koriander, chili, (gerookt) paprikapoeder, saffraan, tijm, komijn, knoflook. Grieks: Oregano, bonenkruid, tijm, kaneel, dille, knoflook, chili, komijn, platte peterselie, nootmuskaat. Marokkaans: Koriander, munt, ras-el-hanout, saffraan, komijn, knoflook, platte peterselie. Mexicaans: Komijn, kaneel, (gerookt)paprika, oregano, laurier, cacao, koriander, knoflook. Thais: Gember, knoflook, limoenblad, citroengras, (thaise) basilicum, chili, koriander.



Recepten: Kan jou lichaam een oppepper gebruiken of op zoek naar een heerlijke smaakmaker? Scroll naar beneden voor mijn versie van Salsa Verde


RECEPT 1: Wonderlijke thee: Last van keelpijn of verkoudheid? Deze thee helpt echt! De bereiding zoals in het recept is zoals deze het optimaalst wordt gemaakt. Maar de ingrediënten in een thee glas doen en opgieten met heet water is ook een optie, ook kun je altijd ingrediënten weg laten als je deze niet in huis hebt. Maak een hele pot, laat het trekken en zo kan je er ook de hele dag van drinken! Belangrijk is dat het citroensap en de honing niet worden meegekookt.

Per kop thee (200 ml): ½ Europese biologische citroen. (biologisch is belangrijk ivm de bestrijdingsmiddelen) ½ kaneelstokje of ¼ tl kaneel (optioneel) 4 plakken verse gember 3-4 takje tijm 4 blaadjes salie 1 tl honing, van goede kwaliteit. (Vindt een imker in de buurt of koop bij een boerderij- of kwaliteit winkel, hierin is genoeg te vinden! De meeste honing in de supermarkt is zo verwerkt dat het geen geneeskrachtige werking meer bezit)


Doe 200 ml water in een pannetje. Was de citroen goed en rasp of snijd de schil (alléén de schil, niet het wit) van de citroen en doe deze in het water. Doe de gember, kaneel, tijm en salie erbij. Breng het water langzaam aan de kook op middelhoog vuur. Als het bijna kookt, zet het pit op het laagst en laat het minimaal 10 minuten trekken. Doe in de mok het citroensap, schenk hier de thee op en roer er tot slot een theelepel honing doorheen. Heb je last van een verstopte neus? Voeg ¼ tl chilipoeder toe, 1 minuut voordat je deze opgiet. Enjoy!



RECEPT 2: Salsa Verde, Gremoulata & Chimichurri Lekkere bijgerechten op basis van kruiden voor bij een goed stuk vlees, vis, door een pasta of om te dippen. Geen of weinig kruiden in huis? Het recept van de salsa verde heb ik eens gemaakt op basis van onkruid. Een aantal soorten onkruid is eetbaar en ook hartstikke gezond. Zoek (niet bij een weg) naar zevenblad, brandnetels en paardenbloemen en gebruik die.


De groene saus die veel wordt gegeten in de Mediterrane landen en Zuid-Amerika Men neme: 1/3 bos peterselie 1/3 bos basilicum 1/3 bos munt 1 biologische citroen of limoen Olijfolie Peper/zout Knoflook


Plet 3-4 teentjes knoflook en hak ze fijn. Hak de kruiden fijn. Was de citroen of limoen en rasp de schil eraf. Hak alles door elkaar heen, doe het in een kommetje en voeg wat peper, zout een een scheut olie toe. Dit is een Gremoulata, zet het op tafel en strooi het over je pasta gerecht, stoofvlees, risotto of puree.


Wil je er Salsa Verde van maken? Zorg dat je alleen basilicum blaadjes hebt gesneden, anders wordt het bitter. Doe alles in de blender, voeg hier nog 6 ansjovisfilets aan toe en 2 theelepels kappertjes. Daarbij 1 theelepel rietsuiker en blend het met een heel klein beetje olie door elkaar. Voeg langzaamaan wat meer olie toe totdat je de juiste dikte van een saus hebt.


Ga je voor een spicy Chimmichurri? Voeg dan een Spaanse peper toe en laat de ansjovis en kappertjes achterwegen. Wel kan je nog een uitje toevoegen.


224 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page