top of page
  • Suze van Berloo

Scones

Tijd om lekker aan de bak te gaan. Scones zijn altijd goed. Gewoon voor bij de koffie. Ze zijn zo gemaakt, niet te zoet en heerlijk om te beleggen met Clottedcream, gezouten boter of zoals bij deze nog extra blauwebessen vlaaivulling én Lemon curd.


Het belangrijkste bij scones maken is vooral; niet te moeilijk doen, niet te veel het deeg bewerken. Zo min mogelijk kneden/mengen dus. Net wat nodig is.

De vlaaivulling erdoorheen werken kan wat geklieder opleveren maar dat zorgt ervoor dat ze er weer nét wat spannender uit gaan zien. Vooral doen dus. Scones maak je ook uit de voorraadkast. Het maakt niet veel uit of je nu karnemelk, slagroom, yoghurt, melk of zelfs water pakt. Water maakt natuurlijk wel wat droger resultaat. Vaak is een combinatie van o.a. slagroom en karnemelk of yoghurt goed. Gebruik je alleen melk? Doe er dan een beetje citroensap bij. Het zuur is nodig om het bakpoeder te laten werken.


Voor ongeveer 10 scones.


Bereiding: 20 minuten


Baktijd: 15 minuten Af laten koelen: 30 minuten.


Nodig:

Bakplaat met bakpapier, mengkom.


Ingrediënten:

85 gram koude boter 450gram bloem 3 tl bakpoeder

50 gram poedersuiker

2 eieren losgeklopt 150 ml karnemelk/melk/yoghurt/roomkaas of een mengsel van dit alles 50 ml slagroom. (Niet in huis, dan wordt de regel hierboven 200ml)

snuf zout

3 EL vlaaivulling


Bereiding: - Verwarm de oven voor op 220 graden. - Meng/zeef de bloem met het bakpoeder, de suiker en het zout. - Kneed de boter kruimelig door het bloemmengsel.

- Meng de natte ingrediënten behalve de vlaaivulling door elkaar heen. - Houd een klein beetje van het natte mengsel appart. - Meng de rest kort door het bloemmengsel heen. Totdat je een zacht maar niet plakkend deeg hebt. - Doe de vlaaivulling erbij en kneed deze er ook kort door heen. Dit hoeft niet gelijk verdeeld te zijn. - Het wordt nu nat en plakkeriger, dat maakt niets uit. Voeg niet teveel bloem meer toe, daar krijg je droge scones van. - Vorm een vierkant van de plak deeg. - Steek met een ring er ong. 8 scones uit en leg deze verdeeld op de bakplaat.

- Van het overige deeg kneed je vluchtig weer een nieuwe scone. - Bestrijk ze nog met het overgehouden mengsel. - Bak ze in 15 minuten gaar.


- Als ze zijn afgekoeld, kun je ze voor het serveren doorsnijden en er nog wat extra vlaaivulling opsmeren en zoals op de foto wat lemoncurd (erg lekkere combi!) Of laat je tafelgenoten zelf doorsnijden en smeren. Wat slagroom, clotted cream of mascarpone is er ook lekker op!


Enjoy!

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page