top of page
  • Suze van Berloo

Lekker Lokaal / Gluten- en koemelkvrije Cheesecake

“Everytime you buy from a small business an actual person does a little happy dance”. En zo is het. En jij waarschijnlijk ook, want jij hebt je laten verrassen door passie en enthousiasme.


Niet alleen in deze tijd! Maar wel vooral nu hard nodig om kleine bedrijven te supporten, zodat zij door kunnen bikkelen met hun business in deze rare tijd. Zelf doe ik inkopen voor onze caterings altijd bij lokale leveranciers, de vakmannen, specialisten en boeren uit onze omgeving. Ik vindt het fijn er zelf voor te kiezen aan wie ik mijn geld besteed. Ik krijg veel energie van mensen die vertellen over hun eigen passie en de kwaliteit van hun producten. En dat is waar ik voor wil betalen, zodat ik ook weet dat ik een goede kwaliteit aan onze catering gasten kan geven.

Alhoewel er nu geen caterings en evenementen mogen zijn, rijdt ik nog steeds naar die personen toe om mijn eigen boodschappen te halen. Kost misschien wat meer tijd, maar ik wordt er blij van en het geeft mij een goed gevoel. Ook wanneer ik vervolgens de producten eet.


Afgelopen week reed ik naar Lisanne van Geitengeluk in Siebengewald. De horeca is veelal dicht of biedt een beperkt menu aan, dus wordt er nu niet veel verse kaas afgenomen. Daarom nam ik naast wat yoghurt en een lekker stuk oude geitenkaas voor een aantal verse kaasjes mee. Uiteraard heerlijk om deze kaasjes lekker in de oven te bakken (eventueel met wat spek), op een tosti te doen (met wat suzes’chutney!) of door de pasta heen, maar je kan ook heerlijke zoete gerechten ermee maken.


Ooit at ik een Nieuw-Zeeland in een Mexicaans restaurant een stuk cheesecake van geit. En ik viel van m’n stoel. Ik wist niet wat ik proefde, de smaak zo rijk en diep. Ik had dit nog nooit geproefd. En dat is wat geitenkaas met een gerecht kan doen. Eenmaal thuis wilde ik die smaaksensatie nog een keer beleven en ben ik hier onderzoek naar gaan doen. Het wordt gemaakt van Cajeta, een dolce du leche van geitenmelk. Deze heb ik toendertijd nagemaakt en dit was inderdaad weer zo lekker.


Het was wel heel veel werk. Dus bij de gedachte met: Wat doe je met al die zachte geitenkaas dacht ik, daar kunnen we ook wel een cheesecake van proberen te maken! Zo gezegd zo gedaan en het werkte! De smaaksensatie is wel anders dan met een diepe caramelsmaak van de cajeta, maar het is een lekker frisse cheesecake, de textuur is vaster maar de smaken aardser en met wat meer diepte. Zeker de moeite waard om een keer te proberen!


Scroll naar beneden voor het recept. Het recept is gluten- en koemelk vrij, maar je kan in plaats van walnoten ook een koekjesbodem maken en daarbij boter gebruiken.

Geitenkaas cheesecake. Gluten en koemelk vrij


Ingrediënten: Bodem 225 gr walnoten 50 gr rietsuiker 6 el gesmolten kokos olie

5 st takjes verse tijm


Vulling 550 gr zachte geitenkaas 150 gr rietsuiker 50 gr carjeta of dolce du leche (of vervang door 50 gr donkere bastersuiker, stroop of andere caramelsaus.

3 st grote eieren 1 st de rasp van een europese, biologische citroen 1 tl vanille pasta 1 tl kaneel

1/2 el maïzena beetje zout


Bereiding: Verhit de oven op 180°C. Bereidt een taartvorm voor met bakpapier. In een keukenmachine; Verpulver de walnoten met de suiker en tijm tot zandstructuur. Voeg de kokos olie toe totdat het plakkerig is. En druk de bodem in de vorm. Bak deze 10 minuten in de oven.


Wanneer deze klaar is, verlaag je de temperatuur naar 140°C. Klop in een keukenmachine, handmixer of met de hand, de geitenkaas los met de suiker, voeg daarna de dolce-du-leche toe. Voeg daarna 1 voor 1 de eieren toe. Tot slot voeg je de citroenrasp, vanille, kaneel en een mespuntje zout toe.


Giet de vulling op de bodem en bak deze 2 uur in de 140°C. Wanneer hij klaar is zet je de oven uit en laat je de cheesecake afkoelen in de oven van 2 uur tot een nacht. Zet hem daarna in de koelkast.


Smakelijk!


114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page