top of page
  • Suze van Berloo

Winter energie + recept van een heerlijke ovenschotel

Januari is alweer bijna ten einde. Hoe staat het met de voornemens, heb je ze gesteld ja, nee? Hou je het nog een beetje vol? Mag dit stukje wat inspiratie wezen voor je.


Voor mij persoonlijk ben ik erachter gekomen dat iets ‘uitstellen’ wat je wil, daar een datum voor zet, eigenlijk averechts werk. Ik werk en doe meer vanuit intuïtie, dus als ik iets wil proberen/veranderen/beginnen, dan maakt het niet uit of het woensdag is, aan het eind van de dag is, of oktober is. Ik probeer simpelweg een start te maken en naarmate ik doe, voel ik of het werkt en wat ik ervaar. Ik vraag mezelf af waarom ik het wilde en ben ik mezelf dankbaar in wat ik doe. Bijstellen, keuzes maken en doorgaan.

Op deze manier verander je, je ‘voornemens’ in bewuste, goede gewoontes en dat is krachtig. Je bent bewust bezig met wat je wil en werkt daar op een gezonde en vooral makkelijke manier naartoe.


Goed voor mezelf zorgen, dat is er eentje waar ik continu mee bezig blijf. Soma gaat het wat minder, dan zet ik werk en anderen voorop, en soms gaat dat kei goed en voel ik mezelf ook lekkerder in mijn vel en sterker in mijn schoenen. Herkenbaar?

Goed voor mezelf zorgen, het houdt voor mij in dat ik elke dag buiten in beweging ben geweest, heel bewust mijn ontspanning en rust pak door onder andere te mediteren, yoga, wandelen en heerlijk te badderen.

En goed eten uiteraard! Anders was dit niet de juiste website geweest😊. Geestelijk en fysiek haal ik enorme voeding én voldoening op wat ik op een dag mag eten. Een bord havermout pap bijvoorbeeld, zacht en warm met lekker wat blauwe bessen en banaan, kaneel en walnoten, beetje zout en een beetje honing. Kost 5 tot 10 minuten tijd en het smaakt voor mij echt als een toetje! Dan begin je de dag wel leuk.


Voorheen at ik best onbewust, maar wel gezond in de middag salades en daarnaast vaak rauwe groenten en veel fruit tussendoor. Daarbij dronk ik heel veel water en thee. Nu ben ik een persoon wat snel en best veel last heb van stress en echt bewust mijn best moet doen om genoeg te ontspannen op een dag. Ik ben in het afgelopen jaar al meer bewust bezig van mijn eigen persoon en op een dag had ik niet meer zo’n zin in die salades, dus ik ging wat meer soep eten. Maar ik dacht de afwisseling wel goed zou zijn. Ik ging met (stress en hoofdpijn) klachten naar verschillende genezers. Ik doe toch al zoveel goed, waarom trekt het niet weg?


En daar komt ie: Het was najaar en wintertijd, mijn al stressgevoelige lichaam was totaal niet blij met al het rauwe eten wat ik het gaf. Het leverde eigenlijk stress op, omdat het de tijd was dat mijn lichaam lekker warm en makkelijk verteerbaar voedsel nodig had. Ik had het seintje eigenlijk dus wel gekregen en er dermate aan toegegeven.

Dus alle salades werden soepen en bouillons, de yoghurt voor ontbijt (ik wisselde wel al af) werd vervangen door nog meer havermoutpap, gebakken ei of een havermoutpannenkoek. Ik ben een normale portie fruit gaan eten, en omdat ik ook, op hetzelfde advies, niet intensief sport in deze tijd van het jaar, zijn de tussendoortjes gewoon minder en dat is wat m’n lichaam nodig had. Ook het water drinken: Ik dronk teveel, te vaak en bij het eten, het gaf mijn verteringssysteem niet de rust wat het nodig heeft.


Hoeveel je ook weet, je leert altijd bij, door informatie in te winnen en vooral ook goed naar je lichaam luisteren. Bijsturen, aanpassen en kijken wat voor jezelf werkt en nieuwe gewoontes aanleren. Mijn stress en hoofdpijn klachten zijn vele malen minder en ik voel me een stuk energieker en kalmer.


Ik denk dat het belangrijk is om je intuïtie te volgen en persoonlijk advies en informatie te vragen wat bij je past als persoon in plaats van wat je voorbij ziet komen op het internet, social media en in een kennissenkring of vanuit de gewoonte ‘zo is het altijd al geweest’. Tijd voor iets nieuws, iets anders, iets voor jezelf.


Goed voor jezelf zorgen, intuïtief met je eten omgaan. Voor mij betekend dit ook wel comfortfood. Eten waar je behoefte aan hebt, voedend, verzorgend, energie gevend en versterkend. Voedsel versterkt zowel lichaam, maar ook geest! Voedend voedsel. Vitamines, mineralen, goede vetten, vezels, energie, eiwitten en natuurlijk smaak!

Voel ik aan dat ik wat minder weerstand heb? Een kruidentheetje met citroen en gember, een bord kippensoep en een bord Thaise curry of rijkelijk gevulde chili met kruiden, specerijen en groenten doen werkelijk wonderen! Voel ik me verdrietig, energieloos en zwak?

Ik wordt heel gelukkig van stoofpotten, ovenschotels als een Parmigiana di Melanzane, warme smaken, wederom vol verse kruiden, specerijen en groenten. Maar ook lekkere zelfgemaakte pizza van een verse tomatensaus en een bord pasta. Warm, vullend en rijk aan voeding. Bij deze categorie drink ik wel in die situatie maar al te graag een glaasje wijn bij! Niet alleen het eten van, maar ook het maken, het goed voor jezelf zorgen, geeft voldoening en kracht om me er daarna beter te voelen. En voel ik me blij en enthousiast?

Dan moet ik mezelf echt remmen om niet een heel kookboek of allemaal gerechten die in mijn hoofd zitten in een keer op tafel te krijgen en uit te proberen. Dan maak ik een keuze, besteed ik er me volle aandacht aan en geniet er optimaal van.


Zorg goed voor jezelf, blijf gezond, blijf bij jezelf en geniet van de kleine dingen!

Wellicht wil je nu graag een ultiem comfortfood recept bij de hand hebben: Het duurt even, maar werk is het niet! De kunst is vaak voor goede smaken om het gerecht onder de bereiding meerdere malen te vergeten.


Mijn dank is groot voor Monique Rutten van praktijk Mingmen uit Gennep en Osteopathie praktijk Theunissen uit Afferden voor de leerzame tips en inzichten.




Melanzane alla Parmigiana

Ingrediënten:

Voor de Tomatensaus 5 tenen knoflook 2 grote uien 1 wortel 1 stengel bleekselderij


1 klein blikje tomatenpuree 2 blikken gepelde tomaten of verse, smaakvolle, tomaten in blokjes. ¼ fles rode wijn Peper/grof, puur, zeezout Optioneel: Tijm, oregano, rozemarijn.


Verder: 4 Aubergines 1 à 2 bollen (buffel)mozzarella Parmezaanse kaas


Bereiding: Snijd alle groenten voor de tomatensaus in kleine blokjes. Verhit langzaam flink wat olie in een braadpan. Bak de groenten op om middelhoog vuur ongeveer 5-10 minuten. Voeg de tomatenpuree toe, bak nog 2-3 minuten mee en blus af met de wijn. Voeg de tomaten toe, eventueel wat water erbij. Voeg de verse kruiden toe en peper en zout. Laat de saus op laag, klein vuur pruttelen en inkoken, ongeveer 30 tot 60 minuten. (Hoe langer hoe beter) Snijd intussen de aubergines in redelijk dunnen plakken +/- 2 cm. Bestrooi beide zijden met zout en leg ze tussen keukenpapier in. Laat de aubergines 30-45 minuten liggen. Ga wat leuks doen, ruim vast wat op, doe de afwas, vergeet alles. Optioneel: Mix de tomatensaus glad met een staafmixer. Anders zorg ervoor dat de tomaten grotendeels zijn weg gekookt in de saus. Zet de saus opzij. Verwarm de oven vast voor op 180 graden, hetelucht stand. Verhit een koekenpan met een laag olie of een grillpan flink heet zonder olie. Dep de aubergines droog. En bak, of gril ze goed bruin. In een ovenschaal: Breng eerst een laag tomatensaus aan, leg daarop de aubergines en daarop een klein laagje mozzarella en rasp er wat Parmezaanse aas overheen. Herhaal deze lagen totdat alles op is. Zorg ervoor dat je eindigt met een laag mozzarella en Parmezaanse kaas. Verdeel eventueel nog wat paneermeel en gedroogde oregano erover.

Bak minimaal 45 minuten tot mooi goudbruin. Haal uit de oven en laat minimaal 15 minuten afkoelen. Een grote schaal? De volgende dag smaakt het nog lekkerder! Ook lauwwarm lekker op een stuk Turks brood of gerold in een wrap met rucola.

Onderstaande foto is in de keuken van Bij Koos in Ottersum gemaakt. Toen ik daar werkte maakte ik dit gerecht maar al te graag als afhaalmaaltijd!



119 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Scones

Post: Blog2 Post
bottom of page