top of page
  • Suze van Berloo

Bewust Boergondisch

Stel je voor je: Het huis is gevuld met heerlijke warme geuren, een stoofpot staat al een aantal uren heerlijk te pruttelen. Lekker lang hebben de smaken in deze pot zich met elkaar kunnen mengen en het vlees garen. Je krijgt er honger van. De tafel gedekt, de wijn ontkurkt, het biertje open en een kannetje water erbij. Schalen met gerechten in mooie kleuren worden opgediend. Het gezin verzamelt zich en jullie vullen de tafel vol lekkers. Jullie genieten deze avond van elkaars gezelligheid met dat heerlijke eten en drinken. Het zijn de kleine dingen die het doen.


Lekker eten, daar houden wij wel van. Wij als zuiderlingen van Nederland worden ook wel Bourgondiërs genoemd. Afgeleid van onze leefstijl gevuld met gezelligheid, veel feestjes en lekker eten en drinken. Het er van nemen, van het moment genieten. Wij zuiderlingen nemen er de tijd voor. Een hele mooie eigenschap. Maar we zijn daar wel in veranderd, in de afgelopen jaren, of zeg maar gewoon eeuwen. Over het algemeen gaat het bij het gros van ons nu vooral om veel, veel en nog meer. Ongeacht wat de precieze voeding, waarde, kwaliteit en smaak van het product is. En dat is eigenlijk niet meer zo bourgondisch.


Eten, we houden ervan maar wat is dan dat bourgondische? De tijd nemen om te genieten van lekker eten, drinken en gezelligheid. Met z’n alle samen vieren en juist dat wordt nog meer geprikkeld door smaakvol eten. Iets waar ik voor mezelf en mijn familie voor streef, maar uiteraard ook voor cateringen. Smaakvol eten is puur, bereidt met goede ingrediënten, bereidt met liefde en aandacht en dat kan ook simpel en snel zijn. Naast smaakvol is voedzaam is ook een belangrijk punt; want we eten om onszelf te voeden. Voedzaam betekend vol goede bouwstoffen, vitamines en mineralen, het geneeskrachtige effect van groenten, kruiden en specerijen die ons lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren van binnen en wat zich uitstraalt naar buiten. Goed zorgen voor jezelf en je naasten. De afkomst van ingrediënten is hierbij ook van belang, koop lekker lokaal van de vakman, de boer of de specialist en als het gaat om producten van verder weg dan geld ook, zoek naar de kwaliteit. Sta stil aan wie je je geld uitgeeft.

Tot slot is ook balans nog een onderdeel wat belangrijk is om die bourgondische leefstijl te kunnen ervaren. Weet wat je eet, sta er bij stil en zorg ook goed voor jezelf door actief te zijn en genoeg te bewegen. Eet en drink met mate, de ene keer wat meer is de andere keer wat minder en andersom. Is je basis gezond, dan is het ook niet erg als het af en toe wat ongezonder is.

Houdt het balans ook in het eten wat je maakt: een tafel of bord vol lekkers bevat veel verschillende kleuren, groenten een kleine bron aan koolhydraten (aardappelen, pasta, rijst, brood) en kleine bron dierlijke eiwitten (vlees, vis, kaas).


32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page